Avreglering = IQ noll!

Idag läser jag i DN att man befarar att låtsas-medicin säljs som generika (det billigare alternativet) på apoteken. (http://www.dn.se/nyheter/sverige/falsk-medicin-riskerar-drabba-apotek) Sådan medicin är inte bara verkningslös för den som är sjuk och behöver fungerande medicin. För MC-ligor är den dessutom lönsammare att smuggla än knark! I USA och England har detta redan fått konsekvenser –sjuka människor hämtar ickeverksamma mediciner från apoteket. Vi kan räkna med samma läge här. Från att ha haft en av världens säkraste och mest seriösa läkemedelsöversyn, så är kontrollen nämligen inte längre så hård på läkemedelsimporten i Sverige.

Hur kan Sverige ha förvandlats från att ha varit ett ganska rättvist och mänskligt ställe, till att ha blivit ett sådant genuint korkat land? När det gäller medicin så började det med ”Kloka Listan” – en bok som myndigheterna sammanställde i syfte att minska läkemedelskostnaderna, genom att tvinga läkare att skriva ut det billigaste läkemedlet istället för det bästa.

Resultatet av detta borde inte vara svårt att lista ut, ens för politiker. Speciellt inte för de politiker som säger sig älska de fria marknadskrafterna! Svenska skattepengar och läkemedelssubventioner började rulla ner i piratpillertillverkarnas fickor. Och vad tjänar vi vanliga svenskar i längden på det? Piratpillertillverkare investerar aldrig sina vinster i att forska fram nya läkemedel. ”Kloka Listan” blev alltså starten för stölden av den seriöst forskande och utvecklande läkemedelsindustrins patent. Så självklart började dessa företag dra sig bort från Sverige.

Och eftersom även apoteken numera är avreglerade har varje apotekskedja fullt upp med att överleva genom att skaffa sig lojala kunder och sälja mer. För dem är det inte längre viktigast att kunna expediera alla slags recept – de vill hellre att du spenderar så mycket som möjligt hos dem! Därför ökar utbudet av hårspännen, sexleksaker och läppstift, medan det blir allt krångligare att försöka köpa riktiga ickegeneriska läkemedel. Ofta finns de inte ens i lager, utan måste beställas. Så nu är min fråga - vad har blivit bättre för DIG, när du är sjuk och behöver medicin, efter alla dessa förändringar?  

Har det blivit smidigare att skaffa läkemedel när du är sjuk? Nej. Kan vi vara säkrare på att få bra mediciner? Nej. Har utvecklingen förbättrat förutsättningarna för dem som jobbar med att ta fram ännu bättre läkemedel för dina krämpor? Nej!

Allt som har hänt är att det välfungerande systemet, som försåg Sverige med en av världens bästa och mest demokratiska sjukvård, har slagits sönder i de unkna 1900-talsideologernas namn. Som konsekvens har det blivit krångligare och dyrare för den som är sjuk att få bästa tänkbara medicinen. Vem tjänar i förlängningen på det? Att vissa inte har råd att medicinera sin sjukdom? Att vissa får icke-verksamma piratpiller? Det är varken humanistiskt eller samhällsekonomiskt.

Alltsammans är så dumt att jag återigen bara kan sammanfatta det hela i följande: Ge mig genast en hoper politiker att slå!

 


Kommentarer
Postat av: far

Som dotter vet så äger far ett par basebollträn och efter sommaren kallar jag till träning. Inte basebollträning utan misshandel. Inte misshandel i betydelsen djuraffär. Nej här ska pucklas. Folk som fuskar, sviker och ljuger bör skaffa hjälm. Som vi tar av innan storsmockan landar i träskallen. FÖR hårt ska det inte bultas. Då kommer dom för billigt undan. Idén är att dom ska plågas länge. Ofta. Grundligt. Och inte bara politiker.

2012-05-22 @ 20:07:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0