Det sjuka med Filippas nya sjukhus

Otroligt. I Stockholm byggs det nya bostadsområden på alla hörn och kanter – och i somras hade Karolinska sjukhuset samtidigt en sådan överbeläggning att fem-sex personer dog på kuppen, enligt DN. Pga platsbristen placerades många i fel rum eller på fel avdelningar, vilket tillsammans med personalbristen, ledde till dödsfallen.

 

Det är HEMSKT. Ja, det är till och med totalt ovärdigt och oacceptabelt i ett civiliserat land. Och likt förbannat kommer det bli värre när Filippa Reinfeldts skrytsjukhus ”Nya Karolinska” ska ersätta det befintliga Karolinska sjukhuset i Solna. Filippas Nya Karolinska har nämligen 500 sängplatser FÄRRE!

 

Ja, du läste rätt. Trots Stockholms alla nybyggda bostadsområden och det därmed svällande innevånarantalet i huvudstaden, samt att 40-talisterna börjar åldras och därmed behöva mer vård, trots detta tycker tydligen Filippa att det är finfint läge för att minska stans sjukhusbäddar. Funderar man på denna texts inledning igen, så förstår man förskräckt konsekvenserna av det hela.

 

Jag hoppas innerligt att Filippa själv drabbas, både hårt och personligt, av konsekvenserna.

 

Vidare har hon minskat antalet strålbehandlingsrum för cancersjuka på sitt nya skrytsjukhus. Det är idag, på det befintliga sjukhuset KS i Solna, redan ett rejält tryck i behandlingsrummen. Personalen jobbar som vänliga änglar, fast på speed, och försöker lindra följderna av patientmängden med ett sk ”drop-in”-system. Men eftersom akut sjuka måste få gå före i kön, kan man som patient lätt bli tvungen att vänta bort ett par timmar.

 

När man mailar frågor till politiskt ansvariga för planeringen av Nya Karolinska så finns dels ingen som riktigt verkar vilja vara ansvarig. Dels svarar inte heller många på mailen man skickar. Det bekräftar, anser jag, att Alliansen inte förstår vad begreppen ”fötroendevald” och ”demokrati” bör innebära i praktiken. Det är deras jäkla ansvar att kommunicera med medborgarna som betalar deras löner!

 

Bland de få svar jag lyckats få ingår argumentet att Nya Karolinska inte ska vara ett vanligt sjukhus. Det ska vara ett specialistsjukhus. Om de med detta menar att sjukhuset ska bemannas av specialister, enbart ta emot speciella vårdfall eller mycket speciella patienter – det har jag inte fått svar på. Den riktigt akuta frågan är dock vart vi vanliga människor ska ta vägen framöver när vi behöver vård? Det är ju trots allt våra skattepengar Filippa använt för att bygga sitt nya sjukhus. Alliansen påstår att det "bara" handlar om 52 MILJARDER kronor, oppositionen tror snarare att prislappen är 70 miljarder. Komiskt nog ska Stockholms läns landsting äga byggnaden, men de utreder redan möjligheten att bryta avtalet eftersom driften av det nya sjukhuset blir alldeles för dyr. Sjukt, va?!


Kommentarer
Postat av: Clary Leander

Härligt att läsa dina inlägg igen! Instämmer helt och hållet.

Blev själv lite förvånad när jag tvingades besöka St Görans akut i tisdags: 400:- för akutbesöket och 200:- för röntgen.

2012-09-20 @ 09:23:39
Postat av: Favoritlenan

Det är galet. Jag har också varit med om märkliga ting. Trots att jag vid det här laget har frikort kom det häromdagen en räkning på grunkor jag fått mot lymfödemet. Det var inga stora summor, men det kändes ändå obehagkugt att de inte meddelade att hjälpmedlen och avdelningen tydligen inte ingår i samma kostnadsregler som resten av sjukhusets verksamheter, när lymfgänget jobbar i samma lokaler. Det kanske ska bli som i USA där man får betala hutlöst för varenda plåster som sjukhuset sätter på en?

2012-09-23 @ 00:29:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0