Information wants to be free

När Internet brakade lös i mitten av 90-talet ansågs hela fenomenet som en sund utveckling. All information borde i demokratins namn vara tillgänglig för alla. Nätet skulle sprida nyheter, underlätta insyn och dialog, samt öka kunskapen om allt i hela världen. IT-företagen var frihetens hjältar!

Men hur blev det? Idag har Google en speciell Kina-version av sin sökmotor för att inte förarga den kinesiska diktaturen. Google förbehåller sig numera också rätten att registrera alla dina sökninngar. Julian Assange sitter i fängelse - formellt för att ha haft oskyddat sex med två svenskor - och därmed har världens makthavare oskadliggjort intresse och trovärdighet för den information som kan spridas via Wikileaks. Och i Etiopien har två svenska journalister snart suttit inlåsta i ett år, därför att de ville skaffa sig mer information om hur utrikesminister Calle Bildts favoritföretag Lundin Oil samverkar med regionens politiska aktörer. Viktigare politiska beslut fattas numera i EU och försöker du hålla koll på vad som pågår där genom datorn, så kommer du att fastna i ett webbsidesträsk som är krångligare, tristare, lurigare och vagare än de flesta porrsajter. 

Så istället för att få en öppnare, mer demokratisk och mindre korrumperad värld, verkar det alltså ha blivit precis tvärtom via the world wide web. Märkligt...  


Kommentarer
Postat av: Erik

Men Assange sitter inte i fängelse... Han är i England och använder Wikileaks och sina advokater till att smutskasta de två kvinnorna och de svenska journalister som vågat drista sig till att skriva negativt om honom. Han hoppas slippa en rättegång i Sverige på det viset. Dock har engelsk rätt fastslagit att förundersökningen håller och att han ska utvisas til Sverige. Han har överklagat till högsta rättsliga instans och dom faller snart.

2012-03-07 @ 14:25:42
Postat av: Lenan

Ja, jag utrycker mig dåligt. Jag tror säkert att snubben ifråga är en knöl, men Wikileaks i sig är en bra idé. Synd bara att det är mer fokus på knullgubben än på sidan! Jag misstänker dock att det inte är någon slump. Det finns säkert massor av mäktiga människor som tjänar på att ljuset riktas från en bra whistleblowersida till en persons svaga karaktär...

2012-03-07 @ 14:37:11
Postat av: Britt-Mari

Håller med du Lena, finns inte mer att tillägga.

2012-03-07 @ 18:31:31
Postat av: Erik

Jag tycker också att Wikileaks är en bra idé. Synd bara att högste chefen är ett sånt praktarsel.

2012-03-07 @ 19:09:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0