Ryms inte svensk kultur i mångkulturen?

Höll på att trilla av stolen när jag slog upp DN i morse. Orsaken är den artikel som finns på http://www.dn.se/kultur-noje/kulturhusets-nya-chef-kastar-ut-tintin

Kulturhusets ledare för barn- och ungdomsverksamhet, Behrang Miri, vill nämligen kasta ut Tintinböckerna! Så här säger han i DN-intervjun:

– Det stämmer. Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk. Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor. Bilden av ”skogsturken” finns kvar, det handlar om exotisering och orientalism.

– All barnbokslitteratur borde ses över. Även vuxenlitteratur. Många människor från afrikanska länder bor här i dag, men vi har alldeles för lite kunskap om dem, säger Kulturhusets nyvärvade chef som vill lyfta fram fler gestalter som människor från invandrartäta förorter som Rinkeby och Tensta kan ha som bra förebilder.

Han nämner Habib-böckerna som ”fantastiska, något att relatera till” och Katarina Taikons böckers betydelse för romska barn.

 

HARREGUUUUUUU! Vad i hela friden är det som händer? Behrang Miri har uppenbarligen inte fattat ett smack om vad svensk kultur innebär. Nämligen att allt är okej. Sverige är en demokrati med yttrandefrihet, tryckfrihet och utrymme för det mesta. En bok kan i sig aldrig vara farlig och alla åsikter är tillåtna. Vi litar på läsarna har tillräckligt med bildning och intelligens att bilda sin egen uppfattning om vad de läser! En serietidning är ju dessutom bara på skoj – det ingår liksom i serietidningars uppgift. Det vet alla svenskar. Och att en serie som Tintin innehåller de karikatyrer och stereotyper som gällde för 70-80 år sedan, det förstår vi! Precis som Emil i Lönneberga eller Madicken gör det, med sina korkade pigor, elaka fattighusföreståndare och galna godtemplare. Vi vet t ex också att poliser inte är efterblivna, som Kling och Klang i Pippi, trots att vi växte upp med dessa böcker.

 

Dessutom – att kunna använda sig av karikatyrer och generaliseringar är en förutsättning för all slags populärkultur, där du måste kommunicera snabbt för att få fram din poäng. Titta bara på reklamen. Hur många gånger har vi sett töntig oteknisk svensk man med överseende iskall svensk kvinna? Klumpig husvagns-Svenne kontra smarta barn? Och inte fan går vi svenskar i taket för det. Vi förstår att det enbart är karikatyrer som används för att snabbt kunna berätta en historia och komma fram till en poäng. Det är bara ett uttryckssätt, alltså…

 

Att förbjuda och förbanna böcker är den typen av intolerant och odemokratisk fanatism som hör hemma i Nazityskland eller hos jihad-muslimer. Det är alltså lååååångt under Sveriges värdighet. Skicka nu genast iväg den här Kulturhusledaren på någon kurs i demokrati och svensk lagstiftning – ska han jobba med kultur i Sverige, så måste också svenska värderingar och svensk kultur vara hans utgångspunkt för vad som är tillåtet. Ett mångfald av åsikter och böcker är förutsättningen för att individen ska kunna utveckla sin kunskap och tillfredställa sin nyfikenhet. Så ge fan i att "se över" både barnböcker och vuxenlitteratur! Censur är odemokratiskt.


Kommentarer
Postat av: Blackebergsgubbe

Bra rutet, Lenan! Jag är ungefär lika gammal som Tintin funnits i Sverige. Jag HAR fördomar. Blir irriterad när jag hör någon försöka uppfostra oss på bruten svenska. Låter vi sådana herrar tassa på vår kultur så ska snart bokbålen brinna på våra torg.

Han gjorde pudel, backade om sitt beslut senare idag men lyckades komma mitt i mediaströmmen i några timmar, vilket troligen var det egentliga syftet. Alla önskar stå i fokus några minuter i livet. Han tog sin chans och alla murvlarna hakade på. Grattis Miri. Nu är du kändis. Hela eftermiddagen.

2012-09-25 @ 17:49:46
Postat av: Britt-Mari

Jag har tyvärr fått lite fördomar (menar verkligen lite och inte stora)beroende på vem som frestar mig.
Köra över mig med rollator och kundvagn i en dagligvarubutik sänker känslan av att "ta emot".

Höll jag tråden eller spårade jag fritt.

2012-09-26 @ 20:32:06
Postat av: Blackebergsgubbe

Ja, nog är det mottagningen som brister... F.ö. akta tårna när vi kommer stultande.

2012-09-27 @ 07:45:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0