Baklängesmusik i 40 grader

Utanför fönstret visar min termometer 5 grader, vilket säkert är perfekt för alla hurtbullar som tydligen springer Stockholms maraton idag. Själv huttrar jag, trots raggsockor, inomhus över den senaste versionen av Diablo – världens kanske trevligaste onlinespel.  Och så drömmer jag. Om värme. Och självklart försvinner då genast det lilla huset i Degeboda som en såpbubbla i en orkan, till förmån för detta: http://www.youtube.com/watch?v=ASJXkOTtG_A

Så här går det till: Man flyger direkt till Santorini, tar bussen ner till hamnen och åker därifrån med färjan till Naxos. Väl i hamn på Naxos hyr man ett fordon, eller hoppar på den dammiga turkos- och vitfärgade bussen med löjiga tutan ("BÖUH-BÖ!" låter den) eller tar en taxi, ca 36 km till öns sydspets.

Efter att ha passerat en himla massa slingriga vägar, monstruösa stup och enorma bergsväggar, kommer man till en liten sketen fiskarby. Den heter Apollonas och har en hamn med 4-5 tavernor, två eller tre butiker och en störtskön badvik. I byn är det ljus fin sand på stranden, men knallar man mot högra udden övergår sanden till knallvita rundslipade stenar. Det fräser av vatten kring tårna när man balanserar sig fram på de vita stenarna vid strandkanten. Vattnet har en frisk blågrön färg. Och längst bort i slutet av stranden, där ligger hotell Kouros. En betongbunker i nostalgisk grekisk militärjuntan-stil från 70-talet. You tube-filmen är lika anspråkslös som hotellet med sina 20 ytterst simpla rum.

För arkitektur, komfort och modern standard får hotellet absolut tre döskallar. Men den avslappnade stämningen, den rogivande ödsligheten, avsaknaden från sedvanlig charterturistmiljö och en ytterst beskedlig prislista, ger å andra sidan just detta lilla hotell högsta poäng. Genom åren har jag säkert åkt förbi haket en sex eller sju gånger, men aldrig bott där. En sådan här dag får man lust att ändra på den saken!

Allt som går att handla i den lilla byn är uppblåsbara badleksaker, glass, buckliga gamla vykort, solkräm och tzatziki. Där finns varken någon riktig bar eller något disco. Man är helt enkelt ensam med stranden, havet, himlen och en ständigt svalkande vind. Undrar hur det är där på kvällarna. Hör man lite klinkande grekisk baklängesmusik eller bara de vilsegångna bergsgetternas bräkande i natten? Det borde jag ta reda på.

PS: Den lilla byhålan Apollonas har tydligen en egen musikvideo - gulligt och sevärt: http://www.youtube.com/watch?v=XnD28do0c9Q&feature=related  
   


Kommentarer
Postat av: Nenne

ÅK dit! Du bara måste! Det hörs ju i texten! :-)

2012-06-05 @ 17:04:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0