Fy!

Idag kan jag inte skriva så mycket. Jag är heeeelt chockad av att ha läst nedanstående artikel i Dagens Nyheter. Hur fan kan det få gå till på det här viset? Vad är det för mut- och mygelland vi lever i? Och hur har socialminister Göran Hägglund mage att FNYSA när reportern ställer en ytterst välmotiverad fråga? Vad har han för rätt att ge bort skattepengar som bonus till sina polare? Hjälp!!! Läs nedanstående från DN:s webb:


Trots flera skandaler inom Attendos skattefinansierade äldrevård, kan ägarna nu plocka hem saftiga vinster när bolaget säljs. Vd:n Henrik Borelius kan själv ta hem upp till 700 miljoner kronor.

Skattefinansierad vård ger goda förtjänster till riskkapitalister. Den privata vårdkoncernen Attendos vd, Henrik Borelius, får ersättningar som väl kan mätas med stora börsbolags toppchefer.

För 2010 fick han 4,9 miljoner kronor i lön
, bonus och pensionsavsättningar. Det är dock småpotatis jämfört med vad han kan tjäna när koncernen säljs. Samtidigt är han regeringens rådgivare i frågor om hur kvaliteten i välfärden ska utvecklas. Vilket är något som får oppositionen att angripa regeringen.

– Jag tycker det luktar korruption. Blotta misstanken att regeringen har rådgivare som själva kan tjäna pengar på de råd de ger till regeringen är väldigt allvarligt, säger Josefin Brink (V).

Som vd för Attendo sedan
2000 har Henrik Borelius fått köpa aktier billigt och hans innehav har stigit i värde. Aktierna ligger i det egna bolaget Louloudia.

Där fanns, enligt den senaste offentliga årsredovisning från 2010, 191 166 A- och B-aktier i Attendo. Det utgör 10,2 procent av samtliga aktier i vårdkoncernen.

I förra veckan rapporterade nyhetsbyrån Reuters att Attendo är till salu och att prislappen väntas bli uppemot 7 miljarder kronor. Det är en kraftig värdestegring sedan 2005 när hela bolaget värderades till 2,2 miljarder kronor.

Attendo har kopplats samman
med flera vårdskandaler. Koncernen får till exempel inte driva äldreboendet Vintertullen i Stockholm vidare efter protester från anhöriga om hur boendet har skötts. Och trots att Attendo vann anbudet på att driva Katarinagården, stoppade Stockholms stad affären.

I Norrköping har kommunen dragit i gång en utredning för att se om Attendo drivit äldreboenden med underbemanning och i Kristianstad har en kommunal utredning visat att Attendo inte hållit vad man lovat i upphandlingen.

Trots det har regeringen valt
att låta Henrik Borelius sitta som ledamot i det råd som ska berätta för
regeringen hur välfärden ska utvecklas, vilket Expressen uppmärksammade i veckan.

DN har sökt Henrik Borelius men koncernens presschef, Charlotte Näsström Morén, svarar i hans ställe.

Kommer han att sitta kvar i regeringens råd?


– Det finns inga andra planer än att han ska göra det.

Stämmer det fortfarande att han äger 10,2 procent av Attendo?

– Vi kommenterar inte enskilda anställdas innehav, men personalen tillsammans äger 14 procent.

Josefin Brink (V) kräver att socialminister Göran Hägglund (KD) garanterar att regeringen inte anlitar rådgivare som i själva verket är lobbyister för sina egna intressen.

Socialministern fnyser när DN
framför Brinks krav till honom.

– Det här är ett råd som har funnits i flera år, med personer från bland annat Stockholms läns landsting, Umeå kommun, handikappförbund, Kommunalarbetareförbundet, där sitter Läkarförbundet och där finns också representanter för privata företag. Att tro eller ens antyda att detta skulle gynna någon enskild person blir bara fånigt för den som kommer med den typen av antydning.

Så att en person både tjänar stora pengar på försäljningen av sitt privata vårdbolag och ger råd om vård till regeringen är inte en jävsituation?

– Nej. Här är det politiker som försöker skaffa sig billiga poäng på ett resonemang som inte har någon saklig bäring.

 


Kommentarer
Postat av: Nenne

Man blir så inihe***te förbannad! SKÄMMES och AVGÅ! Det är ta mej tusan helt obegripligt att detta får pågå - med mina/våra skattepengar!??!! Som jag gladeligen (faktiskt!!) betalat för bra skola, bra sjukvård, bra sjukförsäkring. OCH för att vi ska bli väl omhändertagna när vi blir gamla. Rent lurendrejeri är det och motivationen att betala den där jämrans skatten sjunker som Titanic! Skitgubbar!

2012-03-06 @ 19:12:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0